SEZONA 2015/2016: Na akciji su sadnice šljive i to: Stenlej, Cacanska najbolja, Cacanska rodna, Cacanska lepotica i Cacanska rana. Pored sljive na akciji su i sadnice aronije. Pogledajte nasu specijalizovanu stranicu sadnicearonije.vocnesadnice.net

Voćno lozni rasadnik "ARGUS"

Kajsija

Cacanska pljosnata

Relativno dubok korenov sistem omogućava kajsiji uspešan rast i razvoj i na suvljem zemljištu, ako je dovoljno plodno i rastresito. Na peščanom i vlažnom zemljištu kajsija pati od smolotočine. Ima kratak period zimskog mirovanja, rano kreće sa cvetanjem, pa je osetljiva na pozne mrazeve. Štetočine kajsije su: Jabukin smotavac, rutava buba, breskvin savijač, voćna mušica i razne gusenice, a bolesti kajsije su: apopleksija, krastavost plodova, itd. Podloge pri kalemljenju: Džanarika +šljiva. Najbolje stenli+kajsija na visini 70 cm. Dobri posrednici su i Belošljiva, Čačanska lepotica i krupna zelenarenkloda. Razmak pri sadjenju: Piramida 6m sa 5m, palmeta 5m sa 4m .

Neke sorte kajsija:

Krupna rana madjarska

KRUPNA RANA (MAĐARSKA) - B.Z.H. Plod je veoma krupan, izduženo jajast sa dubokom uzdužnom brazdom, mase oko 100-140g. potkožica slamastožuta, sa sunčane strane zlatnožuta i išarana crvenim pegama. Meso svetložuto, sočno, slatkokiselo odličnog ukusa. Vreme zrenja druga polovona VI i početkom VII meseca . Stablo je umerene bujnosti. Dobro podnosi zimske mrazeve a srednje je osetljiva na pozno prolećne i sušu. Otporna je na parazite. Ova prastara mađarska sorta se gaji u Francuskoj i Nemačkoj a ima je i u našim voćnjacima. Po kvalitetu jedna od najboljih sorti kajsije u svetu. Ima veliku rodnost pa se preporučuje za gajenje i širenje.

Nju dzersi

NJU DŽERSI (S.A.D.) B.Z.H. Plod je krupan, okruglast, pokožica žuta do oranžžuta, meso srednje čvrstine zlatno žuto, slatko nakiselo, veoma ukusno i lako se odvaja od koštice. Vreme zrenja Kraj VI početkom VII meseca. Stablo je srednje bujnosti. Osetljiva je na pozne prolećne mrazeve, adopleksiju, plodovi dosta otpadaju pred samo sazrevanje. Ima odlicnu rodnost i veoma kvalitetne plodove ali je osetljiva na pozno prolećne mrazeve . Mora se brati malo ranije pri prelasku zelene boje u žutu, jer zreli plodovi dosta otpadaju. Novi klon nju džersi 39 ima bolje osobine od predhodnika.

Keckemetska ruza

KEČKEMETSKA RUZA (MAĐARSKA) - B.Z.H. Plod je srednje krupnoće , mase oko40-50g,pljosnat asimetričan i sastoji se iz dve nejednake polovine. Pokožica je žuta, sa sunčane strane rumena. Meso je bledožuto,sočno,slatkonakiselo, prijatnog ukusa,jezgra je gorka. Vreme zrenja druga polovina i kraj VII meseca. Stablo je bujno i razvija veliku krunu. Cveta kasno čime uglavnom izbegava poznoprolećne mrazeve. Srednje je otporna na sušenje stable (apopleksiju), osetljiva na sušu. KOd nas dosta zastupljena, pošto je pogodna i za hladnije oblasti. Lako se prepoznaje jer na peteljci od lista ima dva zaliska.

ČAČANSKA PLJOSNATA - B.Z.H. Plod srednje krupnoće, pljosnatoeliptičnog oblika po čemu je i dobila naziv. Pokožica je oranž boje a sa sunčane strane je prelivena crvenilom. Meso je sočno, slatkonakiselo, aromatično, visokokvalitetno. Sazreva krajem VII meseca. Stablo je srednje bujno. Relativno otporna na poznoprolećne mrazeve. Rano prorodi i obilno rađa. Plodovi su joj lepi I kvalitetni, meso je malo manje čvrstine u odnosu na plodove čačanskog zlata.
Ovde su opisane samo neke sorte kajsija, o ostalim sortama možete se informisati putem e-maila ili telefona. Još neke sorte kajsija: Roksana (Avganistan), Ambrozija (Italija), Luizetova (Francuska), Breda (Holandija), Lijabo (Francuska ), Čačansko zlato. Kasnije na ovoj stranici opisaćemo još 10-ak novih sorti kajsija.

Madjarska najbolja

MADJARSKA NAJBOLJA
Plodovi su krupni od 50 do 55g, ogrugli. Cepaca, crveno obojena sa karakteristicnim pegama. Meso dosta cvrsto, socno, slatko nakiselo, aromaticno, I veoma kvalitetno. Vreme dozrevanja je polovina jula meseca. Rodna I trazena za stonu upotrebu I industrijsku preradu. Cveta kasno.

NOVOSADSKA KASNOCVETNA
Prvi rod daje u 3. Ili 4. godini, ima srednje bujno stablo I piramidalnu krunu. Plod je srednje krupan, jajolik, pri vrhu malo spljosten. Na bledonarandzastoj pokozici pojavljuje se malo rumenila. Meso je cvrsto, nakiselo, osvezavajuce I blage arome. Lako se odvaja od kostice.

ROKSANA
Vreme dozrevanja je kraj jula I pocetak avgusta meseca. Plodovi vrlo krupni u proseku 70g, cepaca, izduzenog oblika narandzaste boje sa intezivnim crvenilom. Meso je cvrsto, vrlo ukusno. Atraktivna za trziste, odlicna za jelo I preradu. Kasno cveta.

Crna kajsija

CRNA KAJSIJA
Krupni plodovi zagasito plave boje. Meso ploda je socno, crvene boje, slatko nakiselog ukusa. Plodovi sazrevaju kasnije od obicne kajsije. Cveta kasno pa je otporna na pozne prolecne mrazeve.

KAJSIJA NEKTARINA
Plodovi su veoma krupni, do 80 g, narandzaste osnovne boje a po povrsini nema malje, tj, glatka je kao nektarina. Meso ploda je narandzasto zute boje izrazito slatkog ukusa.

Kajsija dzinovskih plodova

KAJSIJA DZINOVSKIH PLODOVA
Veoma krupni plodovi mase I do 165 g, vrlo kasno sazreva. Meso ploda je zuto, socno, slatko-nakiselog ukusa, aromaticno.

Novosadska rodna

NOVOSADSKA RODNA – B.Z.H. Plod veoma krupan (oko 80g.), skoro dvostruko krupnije od mađarske najbolje. Pokožica je narandžasta, sa sunčane strane rumena. Meso narandžasto, sočno, slatkonakiselo, vrlo ukusno,j ezgra slatka. Vreme zrenja druga dekada VII meseca. Drvo je umereno bujno. Cveta kasno čime izbegava poznoprolećne mrazeve. Rano prorodi i redovnije rađa od ostalih sorti. Kalemiti je preko posrednika (podloga džanarika + posrednik šljiva + plemka kajsije) u cilju izbegavanja sušenja stabla (apopleksija). Pošto ima slatku jezgru pogodna je za proizvodnju rakije, jer ne treba odvajati koštice. Preporučuje se najbolji posrednik stenli.

ZAKLOPAČKA RUŽA
Selekcija kajsije Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu. Dosta se gaji u beogradskom Podunavlju. Sazreva u prvoj dekadi jula. Cveta kasno, jedan dan posle Madjarske najbolje. Samooplodna je. Dobro je rodnosti. Plod je krupan (55 g), ovalnog oblika. Osnovna boja je narandžasta,a sa sunčane strane je prekrivena dopunskom intezivno crvenom bojom, koja je jednolično rasporedjena. Ima vrlo čvrsto meso i dobru skladišnu sposobnost (može se čuvati duže od mesec dana u običnoj hladnjači).

Zaklopačka ruža
Segedi mamut

SEGEDI MAMUT
Potiče iz Madjarske. Sazreva u prvoj dekadi jula. Stablo je bujno, sa široko piramidalnom krunom. Osetljiva je na virus šarke šljive. Cveta srednje rano i relativno kratko. Samobesplodna je sorta. Interinkompatibilna je sa sortama Cegledi orijaš, Ligeti orijaš i Kostjuženski. Sorta vrlo visoke rodnosti. Plod je vrlo krupan (60-65 g), izduženog-ovalnog oblika. Osnovna boja pokožice je narandžasta, a dopunska intezivno crvena pretežno rasporedjena u vidu tačkica, prekriva 30-40% površine ploda. Meso je narandžaste boje, čvrsto, srednje sočno, slatko-nakiselo, sa srednje izraženom aromom. Kvalitet je dobar. Sadrži 16,5% suve materije. Koštica je krupna, lako se odvaja od mesa. Pretežno se koristi za potrošnju u svežem stanju.

CEGLEDI BIBOR
Potiče iz Madjarske. U proizvodnji je od 1967. godine. Sazreva u prvoj dekadi jula. Stablo je srednje bujno do bujno. Osetljiva je na zimske i pozne prolećne mrazeve. Cveta srednje kasno. Samooplodna je sorta. Visoke rodnosti. Pod je krupan (55-60 g), jajastog oblika. Osnovna boja pokožice je narandžasta a dopunska intezivno crvena do tamno crvena, pretežno jednolično rasporedjena, prekriva 50-70% površine ploda. Meso je narandžaste boje, srednje čvrsto, sočno, slatko - blago nakiselo sa srednje izraženom aromom. Kvalitet je dobar. Sadrži 16% suve materije, koštica je krupna, lako se odvaja od mesa. Pogodna je za stonu potrošnju, kao i za preradu, naročito za kompot. Bolje je rodnosti od sorte Madjarska najbolja, ali je kvalitet lošiji.

Cegledi bibor
aaaaaaaaaaaaiii